Suht tuoreessa Trafin määräyksessä lukee edelleen vanhasta päätöksestä lainattu teksti:
Tahtoo siis sanoa, että vanteen offset saa muuttua maksimissaan ±15mm. Raideväli mitataan renkaan kulutuspinnan keskeltä, joten ainoa tähän vaikuttava muutos on vanteen offset.Vanteiden vaihdon seurauksena ajoneuvon kunkin akseliston raideväli saa muuttua enintään 30 mm alkuperäiseen verrattuna, ellei ajoneuvon valmistaja muuta ilmoita.
Nyt WJ:n kohdalla kaikki orkkisvanteet ovat tietääkseni kaikki 50,8mm (2") offsetilla, eli pienin sallittu offset on 35,8mm, eli siis 35mm offset vanteetkaan eivät olisi sallitut. Pienellä puhumisella tuo ehkä olisi vielä hyväksyttävissä, pyöristämällä 1" = 25mm -> 2" = 50mm...
Sitten kohta "...ellei ajoneuvon valmistaja muuta ilmoita". Onko Jeep ilmoittanut muita raidevälejä WJ/WG:lle (tällä akselilla)...? Onko kenellekään tullut vastaan..?
Toinen juttu on sitten raidevälin valvonta.. Katsastuksessahan siihen pitäisi puuttua ja poliisin tienvarsitarkastuksissa, mutta puututaanko? Vai riittääkö, ettei renkaan kulutuspinta tule ulos kaaresta ja ettei rengas ota kääntäessä mihinkään kiinni (äärijoustoissakaan)? Foorumikeskustelujen perusteella tästä ei turhan tarkkaan välitetä...
Eli vanteen muutoksella rengas saa tulla ulommaksi vain 15mm. Loppu levitys olisi tehtävä laittamalla alle leveämpää rengasta. Sitten taas jos rengas on yli 30mm alkuperäistä leveämpi, se täytyy muutoskatsastaa ja lisäksi 30mm jälkeen (minimi offsetilla) se leviää myös sisäänpäin alkuperäistä enemmän -> riskinä ottaa kiinni.
Backspacing kertoo saman tarinan kuin offset, mutta eri sanoin. Eli sehän on etäisyys vanteen reunasta navan kiinnityspintaan (puolet vanteen leveydestä + offset + ½"). Tietyssä mielessä ehkä kätevämpi kuin offset, kertoohan se suoraan, miten vanteen reuna liikkuu vs. tukivarret ja iskarit. Mutta sitten taas jos on saman levyistä kumia laittamassa eri vanteille niin rohkenisin väittää offsetia kuvaavammaksi vanteita vertaillessa.